Rip

Rip, is dat met een ‘b’ of met een ‘p’? Een vraag die ik regelmatig krijg als ik weer eens mijn mailadres moet spellen vanwege mijn werk als redacteur. Zo gek is die vraag niet: het laat vooral zien hoe onbekend deze achternaam is. Dat werd nog eens bevestigd toen ik een keer bij een restaurant wilde reserveren. “Rip? Zoals op de grafstenen? Haha!” schaterde de stem aan de andere kant van de lijn. “Ja, zoals op de grafstenen, maar dan zonder puntjes.”

Het verhaal wil dat iedereen met de achternaam Rip van dezelfde voorouders afstamt. Of dat waar is moet nog uit onderzoek blijken. Vooralsnog kunnen niet alle takken aan de stam worden gekoppeld. Wat dat betreft is er nog veel onderzoek nodig.

De naam Rip
De achternaam Rip kwam volgens het Meertens Instituut 380 keer voor in 2007. Dat is een flinke toename ten opzichte van 1947, toen er nog maar 268 Rippen in Nederland woonden. De gemeenten met de meeste Rippen in 2007: Haarlemmermeer (44), Pijnacker-Nootdorp (28) en Waddinxveen (23).

Volgens dat zelfde Meertens Instituut is Rip een patroniem. Dat wil zeggen dat de naam is afgeleid van een voornaam van een van de voorouders. Het instituut vermeldt verder dat Rip een Friese voornaam is. Oorspronkelijk was dit het eerste deel van een voornaam die uit twee delen bestond, bijvoorbeeld Rippert. Rip is daarbij afgeleid van ‘Rik’, wat voor ‘machtig’ of ‘aanzienlijk’ staat.

Rip is overigens ook de naam van een berg in Tjechië. De naam van de 456 meter hoge berg in het noordwesten van het land stamt waarschijnlijk uit de tijd voordat de Slaven zich in dit gebied vestigden. Vermoedelijk is Rip een Germaanse naam, die verhoging of heuvel betekent. Dat onze familienaam daarvan is afgeleid is echter zeer onwaarschijnlijk.